آشنایی با محصولات ترمیم کننده سیلیکونی
در مقالات قبلی با موضوع “ترمیم کننده پوست چیست و چرا به ترمیم کننده ها نیاز داریم؟” و “روش های درمان زخم و اسکار پوستی” کامل و جامع با انواع زخم ها و اسکار و ترمیم کننده های پوستی آشنا شدیم. در این مطلب جدید از وبلاگ فروشگاه آنلاین آیمادورا می خواهیم با محصولات ترمیم کننده سیلیکونی آشنا شویم. با ما همراه باشید.
ترمیم کننده سیلیکونی پوست چیست؟
سیلیکون را می توان برای نرم شدن و صاف کردن جای زخم و تسکین خارش روی پوست در حال بهبود (نه زخم های باز) استفاده کرد. سیلیکون درمانی و استفاده از پانسمانهای سیلیکونی، با کنترل هیدرتاسیون، تنظیم دما و pH زخم، می توانند نقش عمده ای در درمان اسکار ها ایفا کنند. این روش به دلیل راحتی و ارزان بودن نسبت به سایر روش ها از محبوبیت زیادی برخوردار هستند.
سیلیکون چگونه باعث ترمیم جای زخم و اسکار می شود؟
به نظر می رسد مکانیسم اثر سیلیکون درمانی شامل انسداد و هیدراتاسیون لایه ها تا فیبروبلاست های پوستی می باشد. رخنه کردن سیلیکون (مولکولی آب دوست و با وزن پایین) در لایه شاخی پوست منجر به بازسازی ساختار بافت اسکار می شود.
اپیدرم، پس از یک زخم ممکن است حدود 2 هفته طول بکشد تا بازسازی گردد و سپس سیلیکون بتواند از طریق اپیدرم و به لایه های درم نفوذ کند. سطوح بالای کلاژن در این مرحله اولیه بهبود زخم نیاز است. کم آبی از لایه شاخی به کراتینوکتی ها سیگنال می دهد، سیتوکین تولید می کند و به فیبروبلاست ها سیگنال می دهد بدین ترتیب کلاژن را سنتز (تولید) و آزاد می کند. کلاژن های تازه تشکیل شده به محل اسکار هجوم می آورد.
مزایای ترمیم کننده سیلیکونی در کاهش اسکار
تاثیر فیزیولوژیکی بهبود انسداد و آبرسانی روی یک اسکار در حال رشد برای تامین لایه شاخی تازه و کمک به حفظ سطح بهینه آب از مزایایی است که فرمولاسیون سیلیکون در اختیار مصرف کننده قرار می دهد. سرکوب فعالیت بیش از حد سلول های مربوط به اسکار و بستر زخم و ایجاد تعادل در فعالیت آن ها توسط سیلیکون به بهبود جای زخم کمک شایانی می کند.
سیلیکون به انسداد لایه شاخی که نقش حیاتی در بهبود اسکار ایفا می کند کمک کرده و هیدراتاسیون محل اسکار به پوست سالم را به حالت عادی برمی گرداند، بدین ترتیب مانع تولید سلول های کلاژن اضافی به فیبروبلاست ها می گردند.
کاملاً مشخص است که مکانیسم اثر محصولات سیلیکون تاثیر قابل توجهی بر بهبود هر دو نوع اسکارهای پرتروفیک و کلوئید دارند.
محصولات ترمیم کننده سیلیکونی
سیلیکون ها دارای ویژگی هایی هستند که آن ها را به ماده ای بی رغیب و دوستدار پوست مبدل کرده است. ماده ای سازگار با محیط زیست، انعطاف پذیر و مقاوم در برابر میکروب می باشند.
محصولات مبتنی بر سیلیکون بیش از 20 سال است که به طور گسترده ای برای بهبود اسکار استفاده می شوند. شواهد بالینی زیادی حاکی از اثربخشی آنها در جلوگیری از پیشروی و بهبود اسکارهای ایجاد شده موجود می باشد.
انواع محصولات ترمیم کننده سیلیکونی
محصوات سیلیکونی در دو نوع ژل های سیلیکونی و نوار های سیلیکونی به بازار عرضه شده اند:
نوار ترمیم کننده سیلیکونی
نوار یا ورقه یا شیت سیلیکونی به عنوان یک وسیله پیشگیری و هم به عنوان وسیله درمانی در اسکار به طور گسترده از اوایل دهه 1980مورد استفاده قرارگرفت.
نوار های سیلیکون باعث تعدیل رشد فیبروبلاست و تومور می شوند. همچنین ساخت کلاژن را در یک اسکار غیرمعمول عادی کرده و باعث تجزیه کلاژن اضافی می شود. بدین ترتیب در نهایت پوست را به نحو احسن بازیابی می کند.
مکانیسم اثر نوار های سیلیکونی
Silicone Glazing Sealant (نوار سیلیکونی)، برخلاف سایر پانسمان ها، سطح انسداد را فراهم می کند و مکانیسم اثر آن شبیه پوست معمولی عمل می کند. حرکت SGS باعث می شود که پوست تازه کنده شود و با تشکیل لایه شاخی به درمان کمک کند. نوار سیلیکونی با کنترل انتقال کشش از لبه های جانبی از بستر زخم به نوار سیلیکونی، محیطی ایده آل برای کاهش تنش فراهم می کند.
SGS همچنین یک الکتریسیته ساکن با بار منفی تولید می کند که این میدان از طریق ایجاد اصطکاک بین خود و پوست ایجاد می گردد. تصور می شود که این الکتریسیته ساکن به تراز سلول های کلاژن کمک می کند.
نوار سیلیکونی برای کدام نوع اسکار ها استفاده می شوند؟
این نوار ها را می توان برای انواع اسکار استفاده کرد. پد های ژل یا ورقه ها حاوی سیلیکون در هنگام آسیب دیدگی از تشکیل کلوئید جلوگیری کرده و در صاف کردن تومور های کلوئیدی نقش بسزایی دارند. و همچنین این نوار های ترمیم کننده سیلیکونی برای هموار تر کردن جای زخم در بیماران با اسکار هیپرتروفیک باعث دستیابی به نتایج مطلوب خواهد شد. بدین ترتیب به طور قابل توجهی میزان غیر طبیعی بودن جای زخم و وخامت کلوئید را کاهش می دهد.
مزایای استفاده از نوار های سیلیکونی چیست؟
SGS نه تنها از نظر سهولت استفاده از آن بلکه به علت کاربرد غیر تهاجمی و هزینه نسبتا کم آن، یک مزیت عملی و عامل تمایز آن نسبت به سایر روش های ترمیم کننده می باشد.
محدودیت های استفاده از نوار های سیلیکونی چیست؟
نوار ژل سیلیکونی (SGS) با اینکه دارای اثربخشی قابل توجهی در مدیریت اسکار می باشد، اما استفاده از آن محدودیت های متعددی دارد. به طور مثال در برخی از قسمت های بدن قابل استفاده نیستند. در ناحیه های دارای مفصل که نیاز به حرکت دارند و استفاده از ورقه ها دامنه حرکت را محدود میکند.
اگر در مناطق گرم زندگی می کنید برای جلوگیری از تحریک پوست بهتر است ژل ترمیم کننده سیلیکونی را جایگزین نوار ترمیم کننده سیلیکونی کنید.
ژل ترمیم کننده سیلیکونی
ژل سیلیکونی از نظر کارایی معادل سیلیکون سنتی اما با استفاده آسان تر می باشد. این محصول که به شکل نازک، شفاف، انعطاف پذیر، قابل نفوذ در گاز می باشد و در عین حالی که به پوست می چسبد از نفوذ آب به آن جلوگیری می کند. بدین ترتیب باعث درمان و التیام جای زخم می گردد.
برای اثر بخشی بهتر نیاز است دوره درمانی دو بار در روز به مدت بیش از 90 روز کامل گردد. برای اثر بخشی بهتر، می توان مانع نشت روغن از ورقه یا کرم سیلیکونی را به کمک یک پانسمان انسدادی شد.
مکانیسم اثر ژل های سیلیکونی:
ژل سیلیکون متشکل از پلیمر سیلیکونی با زنجیره بلند (پلی سیلوکسان ها)، دی اکسید سیلیکون است که با یکدیگر پیوند متقابل دارند. به صورت یک ورقه فوق العاده نازک پخش می شود. افزایش هیدراتاسیون لایه شاخی و در نتیجه تنظیم تولید فیبروبلاست و کلاژن از وظایف بالقوه آن می باشد. نرم شدن و یکدست شدن سطح پوست بلافاصله بعد از استفاده قابل مشاهده است.
مزایای استفاده از ژل سیلیکونی چیست؟
در میان محصولات مختلف و با تجربه بالینی به جرات می توان گفت ژل سیلیکونی در حال حاضر بهترین درمان سیلیکون است زیرا ژل ترمیم کننده سیلیکونی مزایای اساسی نسبت به SGS یا همان نوار های سیلیکون دارد.
ژل ترمیم کننده سیلیکونی خود خشک شونده موضعی یک روش درمانی نسبتاً جدید و رضایت بخش است که نیازی به تثبیت ندارد و به دلیل شفافیت و نامرئی بودنش طرفداران فراوانی دارد چرا که هنگامی که خشک می شود نامرئی است در نتیجه می توان بعد از استعمال آن از کرم ضد آفتاب، آرایش یا هر محصولی بر روی پوست استفاده کرد. از دیگر مزایای ژل سیلیکون می توان به استفاده آسان حتی برای پوست های حساس و کودکان اشاره کرد.
مقابله با باکتری و محافظت از بافت اسکار و کنترل و ممانعت از تولید کلاژن بیش از حد ناشی از باکتری در جای زخم نیز توسط ژل ترمیم کننده سیلیکونی به خوبی انجام می پذیرد. این در حالی است که این محصول تنفس پوست را مختل نمی کند و خارش و ناراحتی ناشی از جای زخم را کاهش می دهد.
این محصول را می توان برای هر نوع پوست، مسطح یا غیر همسطح با پوست، نواحی مختلفی چون صورت، قسمت های متحرک (مفاصل و خم ها) و هر اندازه اسکار استفاده کرد.
محدودیت های استفاده از ژل های سیلیکونی چیست؟
علاوه بر اینکه هیچ عارضه جانبی با استفاده از ژل ترمیم کننده سیلیکونی تا به حال گزارش نشده است، پوست آسیب دیده در طول روند درمان با ژل ترمیم کننده سیلیکونی به طور قابل توجهی صاف تر و انعطاف پذیرتر شده و درد، خارش و قرمزی را به حداقل می رساند.
با این وجود به دلیل طولانی بودن روند خشک شدن ژل ترمیم کننده سیلیکونی بعضی مواقع در قسمت هایی از بدن که با لباس پوشانده شده است و نیاز است قبل از اینکه بیمار لباس بپوشد، ژل به طور کامل خشک شود، محدودیت ایجاد می کند. که می توان برای سرعت بخشیدن به زمان خشک شدن از سشوار برای غلبه بر این مشکل استفاده شود.
ژل های سیلیکونی برای کدام نوع اسکار ها استفاده می شوند؟
افراد با اسکار در انواع مختلف مانند اسکارهای سطحی، اسکارهای هیپرتروفیک و کلوئید و سایر اسکار ها می توانند با استفاده از ژل ترمیم کننده سیلیکونی تحت درمان قرار گیرند و نتایج درمان بسیار رضایت بخش خواهد بود. استفاده موضعی از ژل سیلیکون موضعی که درمانی ایمن و موثر، آسان و نامحسوس است و می تواند بر محدودیت ها غلبه کند
طریقه مصرف این ژل ها یا نوار های ترمیم کننده سیلیکونی قابل شستشو و استفاده مجدد، به مدت 12 ساعت در روز به و 3 الی 12 ماه روی جای زخم برای التیام و محو کردن اسکار می باشد.
چه زمانی درمان اسکار با محصولات ترمیم کننده سیلیکونی رضایت بخش خواهد بود؟
زمانی می توان گفت بهبود رضایت بخشی حاصل شده است که سه عامل زیر بهبود یابد:
- کاهش اندازه
- بهبود عملکرد و ظاهر
- اثر آرام بخش
بهترین محصولات ترمیم کننده سیلیکونی کدامند؟
در حال حاضر در فروشگاه آیمادورا یکی از بهترین برند های تخصصی ترمیم کننده با نام اسکارهیل رو در سبد کالایی خود گنجانده است.